tisdag 23 april 2013

Folkhögskolans dag

I går lördag den 20 april 2013 var det folkhögskolans dag och i det sammanhanget hade Nyköpings folkhögskola öppet hus mellan klockan 11 och 14.

Jag åkte dit med min familj för att se vad som pågick.
I barracken bredvid skolan, där kurser I balans och Natur & Ekologi vanligen håller hus, var det mycket aktivitet. Naturs klassrum var omgjort till en läkarmottagning, dit barn med sjuka och skadade nallar kunde komma till nalledoktorn, Eva Lindén. Där satt många i kö och väntade, men som tur var kunde barnen då måla lite med vattenfärger medan de väntade på att det skulle bli deras tur.

I Balans klassrum hölls det föreläsning av läraren Per-Anders Persson som berättade om en svunnen tid då skolan inte var byggd, men det istället fanns ett kloster på platsen där skolan nu ligger. Under klassrummet finns en gammal gravkammare där de besökande kunde gå ner och titta på gamla ben från kanske en munk eller två?
I cafeterian spelade Dragspelsklubben och det var kö till fikat. Stämningen var väldigt bra och alla såg ut som om de hade det trevligt. Jag mötte rektorn Christin Bierbrier som också var på väldigt gott humör och pratglad.

På gården hade I Balans ställt upp med loppis och en våg där man kunde lägga i små behovssäckar som till slut skulle visa om man själv var i balans.
Dessutom såldes det korv med bröd och kaka på gården.

I barracken där lärarna har sina rum på andra våningen håller även Anders Björnskär hus med sin kurs i Läderhandverk. Här var det utställt mycket grejor som eleverna har arbetat på under våren, det fanns både väskor, hattar, plånböcker, en rustning och mycket annat. Anders hade fullt upp med att förklara de olika momenten i att jobba med läder. Plötsligt kom Eva Ogenborg (lärare på kursen Skrivtorget) springande med sin älskade kamera och tog bilder i massvis, bland annat ett på min familj, som besökande.
Inne i stora huset på andra våningen där Språksam och Sveagruppen håller hus till vardags, hände det saker. I klassrummen var det temana Lilla Somalia och Lilla Irak där de visade fram olika handgjorda saker från dessa länder, och dessutom fanns det möjlighet att få handen målad med ett fint mönster som såg ut som en tatuering.

På andra sidan gången sålde globaliseringsklassen Fair Trade produkter och de hade också ett lotteri, där man kunde vinna olika typer av choklad.
På översta våningen kunde man få 15 minuters massage av de som går kursen I Balans. Så här hade man alltså möjlighet att avsluta dagen med en härlig upplevelse för bara 50 kronor.

Lena Hogbring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar