torsdag 19 december 2013

Jag har tänkt på det här med våld

Vad är våld?
Vem utövar det?
Vad är självförsvar? Vem kan, och får utöva det? När?

Det finns vissa saker där alla kan enas om vad som är våld; när någon blir misshandlad. Någon blir våldtagen. Men när poliser misshandlar någon, då blir det rättfärdigat. När folk som blir misshandlade av polisen slår tillbaka mot polisen, då är det ett hot mot demokratin. När någon har kommit till Sverige för att söka asyl, och sedan tvångsutvisas tillbaka till ett land där hen kommer bli dödad, och folk står i vägen för polisbilarna med sina kroppar, och poliserna slår med hårda batonger för att flytta på dem, och åtalar dem sen för våldsamt upplopp, vem är det då som brukar våld mot vem? Vilka är det som utövar själförsvar?

När vi som samhälle lär unga tjejer, flickor, att äta mindre, leka tystare, skratta lägre, förminska sin personlighet och hela sin person, och hon får en ätstörning i tonåren, då är det vi som brukat våld, och hon som utövar självförsvar, mot oss men också mot sig själv.

När socialen och försäkringskassan gett avslag på ens tredje ansökan och hänvisat till varandra, vänder dövörat till när en lugnt och sakligt försöker berätta att ”Jag har till i övermorgon på mig att betala tre hyror som jag missat annars har jag ingenstans att bo...” och de säger ”Äh! Det där kan du lösa. Du har väl vänner som kan hjälpa dig?”. Om en då känner för att sticka knivar i deras bildäck så att de i alla fall får uppleva någonting jobbigt i sina enkla stackars liv, då är det de som gör våld, och vi som försvarar oss.

När nazisterna i stan har gett sig på oss ett par gånger och vi inte känner oss trygga längre, vi kollar oss över axeln, beväpnar oss när vi går på stan, ringer varandra innan vi går hemifrån, när vi kommer hem, om vi ser nåt misstänkt. Om vi sen inser att snart blir fler än vi utsatta, folk som inte kan försvara sig och om vi sen påbörjar en maktkamp, där nästan alla medel är tillåtna, då är det vi som använder självförsvar, men vi försvarar oss våldsamt, för vi är uppvuxna i ett samhälle av våld.

Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar